Natteravn fra Roskilde på besøg i Nuuk...

Natteravn fra Roskilde på besøg i Nuuk...

18-03-2013

Luften var omkring frysepunktet, men inde i Kulturhuset i Nuuk var der stemning og varme, da jeg i slutningen af januar måned besøgte byen. Jeg var kommet til byen dagen forinden, og havde fået at vide, at der var Kulturaften, hvor forskellige arrangementer løb af stabelen. Der var åbent hus i flere af byens offentlige institutioner såsom Rådhuset, Landstingssalen, Posthuset, Politistationen, og således også det fine kulturhus i Nuuk.

Stor var min glæde, da jeg pludselig så det velkendte gule banner fra Natteravnene, og det trak selvfølgelig for at se, om de nu så ud som vi gør i Danmark. Og sandelig, her sad tre dejlige mennesker i de velkendte gule jakker, hvor de havde kontakt til interesserede – måske nye Natteravne. Og der var slet ingen forskel på en Natteravn i Danmark eller i Grønland.

Niels Nielsen og Tania Vodstrup, som jeg talte med, forklarede, at Natteravnene blev etableret i Nuuk den 7. september 2000, hvor 10 personer meldte sig som Natteravne. På nuværende tidspunkt er der 46 ravne i Nuuk samt andre ravne, fordelt over yderligere fem byer, Maniitsoq, Uummanaq, Qaanaaq, Narsaq og Tasiilaq. Derudover er der hvilende foreninger i de tre byer, Qaqortoq, Paamiut og Sisimiut..

I Nuuk bliver der vandret hver anden weekend, mellem kl. 21 og 24, en fornuftig foranstaltning, idet der er lønudbetaling hver anden uge af hhv. 14-dages løn samt månedsløn. Ravnene bliver mødt af både voksne og børn, som naturligvis får udleveret bolcher og kondomer. Det første til børnene og de sidste til mere voksne mennesker. Der udleveres også foldere med henvisning til f.eks. Børnetelefonen. Det hænder, at ravnene møder personer, som er faldet i en snedrive, så glæden hos disse uheldige mennesker er stor, når en venlig gulklædt Natteravn dukker op for at få dem på ret køl.

Der er frit slag med vandreturene, men de fire ungdomsklubber bliver som regel besøgt. At ravnene er velansete, er der ingen tvivl om. De bliver mødt med knus og kram på deres vandreture, og politiet udtrykker ofte taknemmelighed ved deres tilstedeværelse og kan mærke, når ravnene er på tur.

Det var dejligt, ikke blot at møde Natteravne så højt mod nord, men også Natteravne, som var meget engageret i deres frivillige arbejde. Så jeg vil ønske dem rigtig meget hjertelig held og lykke med det videre arbejde i vel nok Natteravnenes nordligste region.

Leon Mandal

Natteravn i Roskilde/Viby