Journaliststuderende med fokus på unge Natteravne

Journaliststuderende med fokus på unge Natteravne

18-03-2010

For et stykke tid siden fik vi en henvendelse fra journaliststuderende Karina Egebjerg, som var interesseret i at skrive opgave om "unge Natteravne".
Karina var med på et par vandringer, sammen med Kjartan som er ung Natteravn i Ragnhildgade/Østerbro.

Samtidigt fik hun også kontaktoplysninger til Trelleborg Nattvandrerne, som har en organisation med unge Nattvandrere.

Læs Karina Egebjergs opgave nedenfor - eller hent pdf-udgaven HER


Ungfugle hos Natteravnene

Natteravnene oplever, at flere unge melder sig i den gule jakke. Kjartan Borschenius på 25 er en af dem. Han er ikke i tvivl om, at han med sin alder og indsats for ravnene er en god rollemodel for de unge ballademagere i hans nabolag.  

Af Karina Egebjerg

"Hey!" Seks unge drenge kommer spurtende fra den anden side af den tomme gade så snart de opdager Kjartan og hans kollegaer. Drengenes glødende cigaretter lyser op i mørket, men selv har de trukket hætterne godt op om ørerne i den frostkolde aften. De stiller sig i en halvcirkel omkring ravnene og taler højrøstet i munden på hinanden: "Har I kondomer med?", "Må jeg ikke få tre - jeg har aftaler både fredag, lørdag, og søndag", forsøger den mest ivrige af dem med et glimt i øjet.

Kjartan griber ned i sin venstre lomme og deler et kondom ud til hver af drengene. "I ved godt, I kun kan få ét. Det er reglen." Drengene og Natteravnene bliver stående et par minutter for at udveksle erfaringer om en ny ungdomsklub, der er startet i en af sidegaderne. Det er torsdag aften i februar.

Mødes i øjenhøjde

Kjartan Borschenius er Natteravn på 3. år, og han har ikke tænkt sig at stoppe foreløbigt. Det er fællesskabet med de andre ravne og lysten til at skabe tryghed i sit nabolag, der får ham til at skifte sofa og eksamenslæsning midlertidigt ud med mørke stier og veje nær hans hjem i København. "Det bedste ved at være Natteravn er, hvis du har været ude på en god vandring og har haft en oplevelse, hvor du har været med til at gøre en forskel. Bremset noget håndgemæng eller lyttet til og snakket med en ung pige, der er ked af det. Hvis man har kunnet få hende i bedre humør, er det det hele værd."

Langt de fleste Natteravne i Danmark er forældre eller bedsteforældre. En rundspørge til tyve af de største lokalforeninger viser dog en tendens til, at flere unge mennesker i 20erne slutter sig til organisationen. Kjartan Borschenius hilser de unge ravne velkommen. Han mener nemlig, at han og de andre unge kan bidrage med noget helt specielt i forhold til forældreravnene. "Ældre Natteravne kan have svært ved at forstå de unges problemer. Jeg møder dem i øjenhøjde, og vi kan tale om nogle andre ting - uddannelse for eksempel. Det vækker også vis appel hos dem at se en anden ung, der laver frivilligt socialt arbejde."

Lektor på Institut for Psykologi og ungdomsforsker ved Københavns Universitet, Sven Mørch forklarer, at unge bedst lærer at begå sig ved at diskutere med jævnaldrende. "Jo mere selvansvar de unge har, jo mere har de brug for ligesindede til, sammen at finde ud af, hvordan de løser deres problemer. De unge er i samme situation - de finder ud af verden i fællesskab". Han mener, det er vigtigt, at de unge Natteravne ikke påtager sig en opdragende rolle, men i stedet agerer som kammerater.

Kjartan Borschenius fortæller, at de unge han møder tit bliver overraskede over, at han går rundt som Natteravn, i stedet for at være ude at feste. Til det plejer han at svare: "Jeg fester skam også. Jeg er jo ligesom jer, men jeg vælger også bare nogle gange at gå ud som Natteravn".

I sne og slud

Sidste stop på februaraftenens rute er en lille, lav bygning, der kaster gult lys ud på sneen imellem forladte fabrikshaller med ituslåede ruder. Der er fodboldaften i ungdomsklubben. Det står 1-0 til AC Milan og luften er højspændt af ung fodboldiver. 25-30 drenge følger koncentreret bolden på en stor fladskærm. Det forhindrer dem dog ikke i at give Natteravnene en varm velkomst, da de kigger indenfor. Et par indpakkede bolsjer skifter ejermænd og Kjartan nikker til et par venners venner fra sit nabolag, før drengene igen vender opmærksomheden mod kampen. Da Manchester United udligner til 1-1, er Natteravnene glemt, og de lister stille af igen.

Udenfor lægger et tykt lag sne en dæmper på alle lyde og, måske sammen med Champions League kampen, eventuelle ballademagere. Men som Kjartan siger: "Det er netop på disse aftener, det er vigtigt at vise fanen."


Røde og blå svenskere

I den skånske by Trelleborg har de arbejdet målrettet med unge "nattvandrare" i 4 år. Det har resulteret i mere positiv opmærksomhed til nattevandrerne og bedre kontakt til de unge i nattelivet.

Af Karina Egebjerg

En bande af unge mennesker med identiske blå jakker og rygmærker strejfer om i den lille svenske by Trelleborgs gader. Karakteristisk for de unge er, at de kun opererer efter mørkets frembrud, og at de er organiserede medlemmer af den samme klub.

Klubben hedder nattvandrarna og er det svenske svar på Natteravnene. De unge med rygmærkerne er nattevandrere mellem 15 og 18 år og logoet på jakken læser: "Ungdomsvandrare Trelleborg".

Se min jakke

Koordinator for nattevandrerne i Trelleborg, Katrin Johansson har været med til at udvikle konceptet med de unge vandrere: "Vi fik en masse henvendelser fra de unge, som gerne ville med ud at gå, men man skal være 18 år for at gå i den røde voksenjakke. Derfor fandt vi på ideen med den blå jakke til de helt unge vandrere. Den signalerer, at her kommer en ung vandrer."

En ung vandrer i Trelleborg går altid sammen med voksne vandrere, og deres forældre har skrevet under på, at de må være ude til sent på natten.

Seje teenagere

Adspurgt hvordan unge mennesker helt ned til 15 år kan hjælpe andre unge i byen, tøver Katrin Johansson ikke. "De unge har en bedre kontakt til deres jævnaldrende, og de kan agere og støtte som gode kammerater. De unge i byen synes, at ungdomsvandrerne er seje."

Katrin Johansson nævner en særlig episode under en demonstration, hvor politiet var trængt op i en krog af nogle vrede demonstranter. Her stillede de voksne vandrere sig ind imellem parterne, og de unge vandrere begyndte at dele kondomer ud. "De vrede demonstranter blev så chokerede, at de stoppede op med det samme."

Når de unge bliver voksne

De svenske nattevandrere startede som de første i norden for 30 år siden med projektet "Farsar og morsar på stan". Siden da har mange tusinde svenskere vandret for et mere trygt natteliv, og i dag tæller natteravnene 20.000 med specielle ungegrupper i 15 lokale foreninger.

Alle nattevandrere i Trelleborg gennemgår det samme uddannelsesforløb, og de skal med på 4-5 ture som observatører, før de må kalde sig fuldgyldige nattevandrere. Det er også uddannelse og erfaring, Katrin Johansson nævner som den største styrke ved de unge: "Når de unge vandrere bliver så længe, at de kan bære de røde jakker, så har de lært så meget, at de bliver nogle af de dygtigste voksenvandrere".

Om de danske Natteravne konkluderer Katrin Johansson: "De har alt at vinde ved at få flere unge med. Der er ikke noget at være bange for".